Terapia Bowen

Terapia BOWEN

Terapia Bowen prezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in lume, in prezent. Se bazeaza pe teoria conform careia, odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii, prin readucerea acestora la echilibru si armonie.
Terapia Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza atat prin sistemul nervos, la nivel structural si muscular, cat si prin sistemul circulator si limfatic. Este recunoscuta pentru eficienta sa in tratarea afectiunilor interne si reducerea duratei convalescentei.

Terapia Bowen este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:
• Deplasarile osoase se re-aliniaza – desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractie.
• Tensiunile musculare si incordarile se elimina, iar circuitul limfatic normal se restabileste – desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic.
• Meridianele energetice se restabilesc imediat – desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu se aseamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
• Echilibrul psihic se normalizeaza – desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.

Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine, de usurare.
Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea tiparului originar si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

Cum se aplica?
Un tratament consta in aplicarea unor miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Prin aplicarea acestor miscari se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru.

Intre fiecare dintre seturile de miscari exista cateva minute de pauza, in care pacientul se odihneste, singur. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declansate de miscarile Bowen si a initia procesul de vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima sedinta, procesul de auto-vindecare derulandu-se si pe parcursul zilelor urmatoare.

Tratamentele se aplica, de regula, la interval de sapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar cateva sedinte de tratament, in cazul afectiunilor acute.

Terapeutul se poate concentra pe o problema specifica sau se poate adresa organismului ca un intreg, intr-o mainera holistica.

Spre deosebire de celelalte terapii manuale, terapia Bowen nu foloseste manipulari in forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm.

Terapia Bowen este deopotriva salutata, pe plan international, de medicina alopata, alternativa si complementara, ca fiind cea mai buna tehnica de insanatosire!

Terapia Bowen este o modalitate complementara de terapie, in sensul ca potenteaza si completeaza tratamentele alopate sau naturopate, fara ca efectele sale sa fie influentate de acestea.

Cui se adreseaza?

Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale.
Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afectiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Are un efect de relaxare foarte profunda, la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare. Cel mai placut este ca pe parcursul terapiei,se pot rezolva si alte probleme de sanatate, nu doar cele pentru care un pacient incepe sedintele de tratament.

Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen! Preventia este mai buna decat tratarea – toata lumea se simte mai bine cu Bowen!

Nu exista, practic, contraindicatii si nici nu poate face nici un rau!

Doar cateva dintre afectiunile in care Terapia Bowen si-a dovedit eficacitatea:
• Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gatului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
• Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine, etc)
• Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine
• Dezechilibre hormonale si emotionale
• Stres si oboseala cronica, migrene si dureri de cap
• Afectiuni respiratorii, bronsite si astm, afectiuni neurologice
• Boli ale sistemului imunitar,
• Sechele dupa accidente vasculare,
• Alergii, rinite, sinuzite, enuresis (incontinenta nocturna la copii)
• Artroza , gonartroza, coxartroza

Mecanismele declansate de un tratament Bowen in cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continua sa lucreze cateva zile dupa sedinta.
Din acest motiv, este ideal sa se evite alte terapii corporale cateva zile inainte si dupa o sedinta Bowen, pentru ca reactia organismului la tratamentul Bowen sa nu fie intrerupta.