Portal GoTeam Alina Roibu

Oxigenare Celulara

Știm deja că oxigenul reprezintă componenta cheie a sănătății noastre. Ceea ce mulți dintre noi nu știm însă este că există o corelație strânsă între starea noastră de sănătate și modul în care organismul folosește cantitatea de oxigen pe care o primește pentru a facilita procesele complexe care au loc la nivel celular.

Iată câteva dintre rolurile esențiale pe care le are oxigenul la nivelul sănătății celulei:

  • Optimizarea modului în care organismul utilizează oxigenul va corecta leziunile neurologice care pot duce la handicap motor, la dificultăți de vorbire și la alte tipuri de paralizii;
  • Reduce edemele și este benefic in convalescență, favorizând procesul de vindecare.   
  • Susține sistemul imunitar si este bactericid.
  • Are efect antitumoral.
  • Cicatrizare și vindecare mai rapidă.

În cazul țesuturilor ischemizate, vasele de sânge nu mai asigură necesarul de oxigen, prin urmare țetutul devine nefuncțional. Prin îmbunătățirea oxigenării celulare se compensează o parte din nevoia de oxigen a țesuturilor afectate de hipoxie, fapt care determină recuperarea mai rapidă a țesuturilor lezate dar și retragerea edemelor.

În plus, oxigenarea celulară are și efect de formare de vase capilare noi, funcționale, care ajută la cicatrizare și la recuperarea fără sechele a țesuturilor afectate. Studiile arată că vindecarea și regenerarea post-traumatică depinde de aportul optim de oxigen la nivelul plăgii aflate în curs de vindecare. Deficitul de oxigen la nivelul respectivelor țesuturi determină perioade de recuperare mai mari, formarea de cicatrice inestetice sau vindecări disfuncționale.

Oxigenarea celulară optimă activează leucocitele, celule imunitare care contribuie la apărarea organismului și a macrofagelor care digeră agenții patogeni, de aceea, oxigenarea optimă conduce la îmbunătățirea răspunsului imunitar. În plus, oxigenul are la nivelul celulei efect bactericid. Mai mult decât atât, spre deosebire de antibiotice, agenții patogeni nu dezvoltă rezistență la oxigen.  Oxigenarea corectă a țesuturilor de asemenea crește vitalitatea organismului, precum și rezistența fizică la efort.

Cum ne dăm seama că nu ne oxigenăm suficient?

Atunci când creierul este slab oxigenat, organismul este lipsit de vlagă și se instalează senzația de oboseală și epuizare. De asemenea, amețelile și stările de confuzie pot avea la bază tot o lipsă de oxigenare a creierului. Atunci când creierul nu primește suficient oxigen și sânge apare accidentul vascular cerebral, care, in anumite cazuri, poate fi fatal. Paloarea feței și amorțeala mâinilor sau picioarelor sunt simptome asociate cu lipsa oxigenului la nivelul creierului. Factorii de risc care favorizează și agravează acest simptom sunt fumatul, alimentația dezechilibrată și săracă în vitamine și minerale și lipsa activității fizice.

Recomandări pentru oxigenare celulară optimă!

Cum asigurăm organismului nivelul corespunzător de oxigen necesar unei funcționări optime?

  • Expunerea la un mediu cât mai curat

Primul lucru la care ne gândim când avem în vedere expunerea la factorii din mediul înconjurător este poluarea. Știm cu toții că nivelul de poluare din orașe este destul de ridicat și din păcate acesta este un factor care are inevitabil o influență nu tocmai benefică asupra sănătății noastre. Însă există suficiente aspecte asupra cărora putem lucra pentru a ne asigura starea de sănătate pe care ne-o dorim. Este recomandat să avem o rutină zilnică de curățenie și aerisire a mediului în care locuim, sau lucrăm.  Curățarea energetică  a spațiului este de asemenea la fel de importantă, și există metode accesibile care asigură beneficitatea locului respectiv.

  • Exerciții de respirație

Respirația este atât de importantă încât am putea să dedicăm un capitol separat modului în care respirația influențează major toate procesele care au loc în corpul nostru. Este necesar să înțelegem că avem nevoie să introducem obiceiuri sănătoase în rutina zilnică pentru că doar așa vom putea să adoptăm un stil de viață benefic, în armonie cu nevoile ființei noastre la nivelul tuturor structurilor existente. Așadar, respirația abdominală profundă, în 4 timpi este un exercițiu foarte bun care asigură o oxigenare mult mai complexă la nivel celular.

  • Activitate fizică regulată

Mișcarea este unul dintre factorii cei mai importanți în asigurarea oxigenării celulare. Plimbările prin natură, mersul pe jos, mersul desculț în timpul verii, în general toate activitățile recreative realizate în aer liber au un rol esențial în tot ce înseamnă aportul de oxigen necesar sănătății la nivel microstructural. Exercițiile de yoga, tai-chi/qi-gong, efectuate ca rutină zilnică individuală sunt extraordinar de eficiente pentru menținerea și consolidarea sănătății și armoniei la nivelul corpurilor fizic, mental și emoțional.

  • Remedii naturale

S-au demonstrat efecte remarcabile în activitatea cerebrală în urma administrării remediilor naturale ce au în componența acestora extract de ginko bilobamagneziu, omega-3 si vitaminele B, in special B6 si B9. Acestea au capacitatea de a susține circulația cerebrală, implicit oxigenarea creierului, de a reduce oboseala și de a îmbunătăți considerabil funcțiile sistemului nervos.

  • Alimentație adecvată

Alimentația este de asemenea cel puțin la fel de importantă ca și aportul remediilor naturale care susțin procesul de oxigenare celulară. Astfel, se recomandă consumul fructelor și legumelor in stare crudă și al peștelui și renunțarea la alimente care favorizează un mediu acid, cum este de exemplu carnea procesată și produsele de tip fast-food și patiserie.

  • Hidratare optimă la nivel celular

Un neuron este compus aproximativ 90% din apă, ceea ce înseamnă că automat importanța consumului zilnic de apă este crucial pentru oxigenarea cerebrală și implicit pentru sănătatea întregului organism. Însă trebuie să avem în vedere nu numai cantitatea de apă consumată, ci, mai important, calitatea acesteia. Indicat este consumul unei ape alcaline, microstructurate, care asigură o hidratare de calitate.

Oxigenarea celulară reprezintă un factor cheie în menținerea unei stări de sănătate optime. În esență, interiorul ne dictează nevoia de schimbare, prin urmare tot ceea ce avem nevoie să facem este să începem să ne ascultăm corpul, să ne urmăm intuiția și să renunțăm la obiceiurile nocive pentru a putea implementa toate schimbările benefice de care avem nevoie, în toate contextele vieții noastre.