Cât de tare te doare?
La ce ești dispus să renunți?
Cât de tare vrei să te vindeci?
Atunci când vorbim despre vindecare există întotdeauna un aspect care prevalează asupra oricărei alte componente. Astfel, orice proces terapeutic autentic nu poate avea loc decât atunci când ne îndreptăm atenția asupra componentei psihoemoționale a bolii, a tuturor emoțiilor, trăirilor și sentimentelor care au dus la apariția afecțiunii respective în plan fizic.
Fiziopatologia subtilă a bolilor
În majoritatea lor, bolile (tulburările) au o cauză psiho-emoțională (există niveluri și mai profunde de cauzalitate, dar acestea nu sunt perceptibile și nici abordabile în mod obișnuit).
Omul este o entitate în interacțiune cu mediul. În plan grosier, fizic, el preia din exterior cele patru elemente prin alimente (glucide – pământ și apă, lipide – apă și foc, proteine – foc și pământ) și oxigen (aer), le digeră, le asimilează, le metabolizează.
Un proces similar se produce și la nivel funcțional (energetic) și psihoemoțional. Când vorbim despre un proces terapeutic, se diferențiază câteva aspecte importante: dorința reală de vindecare a pacientului, ce anume este dispus să facă, cât de tare este dispus să iasă din zona de comfort, să renunțe la tot ceea ce îi blochează conștința spre un nivel de înțelegere mai profund al bolii, respectiv al capacității de vindecare a organismului.
Situațiile de viață, experiențele pe care le parcurge omul sunt o hrană subtilă pe care se străduiește să o digere și să o metabolizeze, asimilând ceea ce este folositor și eliminând ceea ce este nefolositor sau chiar nociv. Prin experiențele trăite de-a lungul timpului acesta își șlefuiește personalitatea, își rafinează structura energetică, îți purifică emoțiile și gândurile. Depășind, prin înțelegere și asumare, obstacolele (problemele) de care se împiedicase, își reia drumul ascendent în procesul de creștere interioară, se îndreaptă, se desăvârșește.
În acest proces, pentru început se desprinde de condiționările exterioare (persoane, evenimente, poziții, situații, posesiuni materiale etc.), se interiorizează, caută lăuntric, se regăsește și, în final, se reîntoarce către exterior, mai ales către semeni, de data aceasta nu de pe o poziție egotică, ci afectivă: numai prin iubirea, înțelegerea și iertarea celorlalți individul poate trece mai departe, se poate desăvârși și împlini ca făptură umană. Toleranța este un semn al înțelepciunii.
Cauza bolilor este reprezentată, în general, de acumularea unor stări și a unor emoții negative care nu sunt eliminate și nici depășite. Ideal ar fi ca, în confruntarea cu realitățile exterioare, să ne menținem perfect egali și netulburați, într-o stare de eternă fericire. Puțini oameni pot să atingă această stare de detașare în mod natural, fără a trece prin procesul inevitabil și dureros al suferinței sub o formă sau alta – această detașare ar fi premisa unei imunități totale față de orice boală. La toți oamenii, evenimentele declanșează reacții emoționale, pozitive sau negative. Deși există și posibilitatea apariției anumitor tulburări din cauza emoțiilor pozitive (excesive), de regulă bolile sunt cauzate de emoții negative, de traume, de suferințe (de fapt, suferința este un sinonim pentru boală).
Emoțiile negative ar trebui să vină și să treacă. Când însă acestea persistă, apar problemele. Acumularea și stagnarea acestor emoții negative (în plan psihoemoțional) este urmată de “densificarea” lor până când, prin condensare, vor genera manifestări în domeniul imediat inferior – în plan fiziologic (bioenergetic), sub forma unui blocaj în libera curgere a fluxurilor de substanță, energie și informație prin organism, concretizat în tulburări funcționale (dereglări lipsite de un substrat organic): tulburări de reglare neuroendocrină, tulburări de motilitate la nivelul diverselor tracturi (respirator, digestiv, urogenital) și grupe musculare, tulburări vasomotorii (tulburări neurovegetative).
Continuarea procesului de acumulare și condensare, de data aceasta la nivel energetic va determina o nouă „densificare” și coborâre (coborâre a frecvenței de vibrație), cu apariția manifestărilor în plan fizic: leziunile organice propriu-zise. Este un proces care seamănă cu trecerea unei substanțe dintr-o stare de agregare în alta.
Acest blocaj al fluxurilor subtile și grosiere determină acumularea de reziduuri potențial nocive, generic numite “toxine” (la nivel psihoemoțional, fiziologic și fizic).
Vindecarea presupune regăsirea de sine
Vindecarea implică (re)cunoașterea naturii profunde proprii. Din acest motiv, ea necesită o angrenare conștientă, activă, participativă a pacientului. Nici un rezultat terapeutic durabil nu se poate obține atât timp cât pacientul nu se transformă interior în sensul eliminării și mai ales al corectării prin sublimare a atitudinilor, sentimentelor, gândurilor, trăirilor generatoare de boală. Diferitele manifestări patologice sunt avertismente, mai ușoare sau mai dure, care îi sunt date pentru a se corecta.
Așadar, în primul rând este necesar să manifestăm deschidere spre înțelegerea faptului că toate afecțiunile care apar la nivelul corpului fizic sunt doar efecte. Toate bolile, indiferent de complexitatea lor (în afară de cele congenitale) au la bază un conflict emoțional care nu a fost înțeles, acceptat și vindecat.
Când refuzăm să înțelegem că întotdeauna există o cauză emoțională în spatele tuturor dezechilibrelor, ne autosabotăm procesul de vindecare fără ca măcar să ne dăm seama, și vom trăi aceleași experiențe până când vom fi dispuși să vedem lucrurile din alt unghi.
Chiar dacă ești sau nu conștient de impactul gândurilor și emoțiilor tale, acestea acționează în profunzime în crearea realității tale de zi cu zi. Astfel, este necesar să faci o alegere conștientă, care să te aducă aproape de sufletul tău, de esența ta. Asta presupune o muncă susținută cu tine însuți, o alegere conștientă pe care o faci în fiecare zi și pe care nu poate să o facă nimeni altcineva în locul tău. Vestea bună este însă că odată ce vei începe să pășești pe acest drum, vei regăsi cu mult mai mult decât starea de sănătate optimă pe care ai dorit-o dintotdeauna, te vei regăsi pe tine însuți în echilibru cu esența ta.
Alege să creezi conștient o viață în armonie!
Resurse:
Dr. Dragoș Dorin, Cauzele Psihoemoționale ale Bolilor